Varukorgen uppdaterad

Vad kostar en segelbåt per år? - En värdefull guide

Om du är nyfiken på att börja segla är det dags att fundera på om en segelbåt kan vara något för dig och därmed är det naturligt att frågan vad kostar en segelbåt per år dyker upp.

Kostnaden beror givetvis på vilken segelbåt du väljer, hur gammal den är, hur du förvarar den och liknande och det finns vissa kostnader du inte kan komma ifrån.

En normalstor svensk segelbåt kostar ca 10 000 kr per år att äga. I genomsnitt uppgår kostnaderna för varje båt till drygt 4 000 kr men spridningen på hur mycket man lägger på sin båt är stor. Färre än 10% av svenska båtägare spenderar mer än 10 000 kr per år på sin båt. Kostnader inkluderar reparationer, underhåll, vinterplats, bryggplats, försäkring, tillbehör och semesterutrustning men inte räntekostnader eller drivmedelskostnader.

I den här artikeln kommer vi gå igenom en hel del saker du behöver tänka på som blivande båtägare och avslutningsvis prata om hur du vet vilken segelbåt som passar din ekonomi bäst.

Vad är skillnaden i kostnad mellan olika segelbåtar

Vad är skillnaden i kostnad mellan olika segelbåtar

För att köpa en segelbåt är det viktigt att veta hur mycket den kostar per år. Båtens årskostnad är en väsentlig del av ägarskapet och något som spelar stor roll vid köp. Det krävs därför att du undersöker vad det kostar att förvara en båt där du bor och vad just den båt du är intresserad av kostar att äga. Låt oss kika på vad som påverkar kostnaden av att äga en segelbåt jämfört med en katamaran för att underlätta ditt val av rätt båt för just dig.

Förutom att underhålla den regelbundet genom att till exempel måla båtens skrov så har de flesta segelbåtar dessutom en motor vilket kan ge dig extra kostnader för bränsle. Under en båtsäsong gör var tredje båtägare av med mellan 75–250 liter bränsle. Med ett bensinpris på ca 18 kr/l skulle årskostnaden då öka med mellan 1 350 kr och 4 500 kr.

Dessutom tillkommer kostnader för förvaring, försäkring, båtplats och reparationer. Hur hög underhållskostnaderna är för din båt beror bland annat på hur gammal den är och hur bra skick den är i. Ett generellt snitt är att båtens årliga drift kostar runt 5-10% av marknadsvärdet. Om du själv är en initiativrik och händig båtägare kan underhållet av båten bli billigare. Annars gäller formeln att ju större båt du har, desto mer kostar den.

Det som påverkar kostnaden per år är:

 • Båtens storlek – Med större båtar kommer större omkostnader: förvaring, försäkring, transport och så vidare. Båtens storlek påverkar även ofta de övriga kostnadsfaktorerna.
 • Hur gammal båten är – Äldre båtar kan vara billigare att köpa, men kan kräva mer underhåll och därför vara dyrare att laga.
 • Hur mycket underhåll som krävs – Som nämnt kommer äldre eller större båtar ofta med fler och dyrare underhållskostnader.
 • Försäkringskostnad – Försäkringskostnaderna kan ha stor påverkan på de löpande kostnaderna varje år.

En strandkatamaran, tex. en TOPCAT måste även den underhållas. Dessa båtar är dock designade och tillverkade med hög kvalitet och är oerhört slitstarka, något som är viktigt när det kommer till löpande underhåll. Båten är liten till storleken, den är modern och genomtänkt i sin utformning, samt är enkel att förvara och dessutom stöldskyddsmärkt, vilket sänker stöldrisken. Båten är dessutom enkel och snabb att segla så du slipper de höga bränslekostnaderna och kan årligen spara in många tusenlappar. Med dessa faktorer i åtanke, är strandkatamaraner en relativt kostnadseffektiv båttyp.

Vad kostar försäkring av en segelbåt?

Vad kostar försäkring av en segelbåt?

Att ha en bra försäkring som täcker allt från ansvarsförsäkring för sak- och personskada samt stöld och brand är en väsentlig del av att äga en segelbåt. Du vill ha en försäkring som du kan känna dig trygg med, med vetskapen om att den kommer hjälpa dig med eventuella kostnader som en skada på båten eller stöld kan medföra.

Att hitta rätt försäkring för din segelbåt omfattar inte bara vad försäkringen täcker. Det är även väsentligt att kolla på priset. Det gäller att hitta en försäkring för din segelbåt som passar din ekonomi. En allt för dyr försäkring kommer göra det onödigt dyrt att äga en segelbåt.

En hel segelbåtsförsäkring täcker med fördel sjöskador, uppläggnings- och transportskada, brandskada, rättsskydd, skadegörelse och stöld samt ansvarsskydd mot tredje part.

Enligt en rapport från Transportstyrelsen har två av tre båtar någon form av försäkring. 40 % genom en båtförsäkring och 23 % genom hemförsäkringen. Men vad kostar då en segelbåtsförsäkring i kronor räknat?

Hur dyr försäkringen är beror dels på vilken båt du har, dess ålder, båtens värde, storlek, var du vill använda båten, vilken typ av försäkring och försäkringsbolag du vill ha samt din ålder osv.

Enligt Alandia Försäkringar kan du räkna på 0,5 - 1% av försäkringsvärdet för att se vad du kommer behöva betala som premie per år.

Kom ihåg att jämföra försäkringar för att få ett förmånligt pris, det kan nämligen skilja många tusenlappar.

En TOPCAT katamaran är oftare billigare att försäkra än en större segelbåt och många försäkringsbolag erbjuder småbåtstillägg till din hemförsäkring. Då landar årskostnaden på några hundralappar per år.

Eftersom stöldrisken är en faktor som spelar in när det gäller försäkringspremien, kommer priset att påverkas av olika omständigheter som rör säkerhet och stöldskydd. Svensksålda TOPCAT katamaraner kommer med det patenterade, av polisen godkända, säkerhetsskyddet Smart DNA®. Det är dels en trygghet för ägare, men även för försäkringsbolagen, vilket brukar ge möjlighet till en mer förmånlig premie för just dessa katamaraner, jämfört med andra båtar. Du kan läsa mer om den smarta DNA-märkningen här.

Hur förvarar man en segelbåt?

Hur förvarar man en segelbåt?

När du inte använder din båt för att segla är det viktigt att den är enkel att förvara. Detta gäller inte bara under sommaren, utan framförallt under vintern då den ska läggas in för vinterförvaring. Ju större båt du har, desto svårare kan det vara att finna en plats att förvara den på, och ju mer pengar kostar förvaringen.

Under sommartid är det vanligt att båten ligger vid en brygga. Detta ger goda förutsättningar att snabbt kunna ta sig ut till sjöss när andan faller på. Exempel på platser med brygga är:

 • Bryggföreningar – Många båtägare väljer att gå med i en bryggförening och ha ett aktivt medlemskap där man gemensamt värnar om brygga och båtar.
 • Båtklubbar – Ofta ett av de billigare alternativen. Kräver dock deltagande i diverse gemensamma arbetsåtaganden. Kan dessutom ha begränsade tillåtna tider för tex sjösättning.
 • Vid en marina eller ett varv – Kan vara något dyrare än till exempel en båtklubb. Oftast mer flexibelt dock, då sjösättning kan göras efter eget behov.

Därutöver är det möjligt att förvara båten på land, till exempel på trailer om båten inte är för stor. Andra alternativ är vid hemmet, eller landförvaring på båtklubb, alternativt marina. Fördelen med landförvaring är att priset oftast blir lägre.

Under vintern är det vanligt att båten tas upp, då isen och det kalla vädret kan orsaka skador. Det brukar vara möjligt att förvara båten på båtklubb eller hos en marina, eller ett varv, även på vintern. För större båtar förekommer det att man låter dem ligga kvar i vattnet, vilket kan innebära att man kan behöva säkerställa att området runt båten är fritt från is.

Vinterplatser på land brukar förses med material för att ställa upp båten, alternativt ställs den på trailer. När den förvaras på marina eller på ett varv kan detta täckas av kostnaden. Det förekommer även inomhusförvaring, även på lagringsplatser där värme ingår, vilket dock kan kosta extra. Om det är möjligt att hitta en privat förvaringslösning brukar detta vara det billigaste alternativet, oavsett om det sker i eget garage, eller motsvarande utrymme som hyrs mot en mindre ersättning. Detta förutsätter givetvis att båtens storlek tillåter.

En mindre TOPCAT katamaran är däremot enklare att förvara under vintern, vilket sparar dig såväl tid som pengar. Dels på grund av storleken men även på grund av de enkelt tas isär och fraktas, antingen på taket av en vanlig personbil, eller på släp för de större modellerna. Det möjliggör att på ett smidigt sätt förvara båten hemma i garaget till exempel, vilket är både tryggt och kostnadseffektivt.

Är det enklare att äga en katamaran än en segelbåt?

Är det enklare att äga en katamaran än en segelbåt?

En strandkatamaran har vissa fördelar jämfört med andra segelbåtstyper. Den uppenbara skillnaden, vilken underlättar mycket för dig som båtägare, är att en strandkatamaran är så enkel att förvara. Det innebär sänkta kostnader och smidig förvaring under perioder, till exempel vintern, då båten inte ska användas.

En segelbåt däremot kräver mer omsorg. Segelbåtar av äldre modell behöver mycket underhåll och ibland även reparationer. Allt detta kräver tid av dig som ägare. Dessutom behöver du lägga ned mer tid på att ordna med allt från vinterförvaring och upptag från vattnet till sjösättning och båtplats på sommaren.

En strandkatamaran ska vara enkel att ta hand om och använda. Man ska inte behöva ägna åtskilliga timmar åt att rigga båten. Den är istället snarare avsedd för rekreation; en strandkatamaran innebär ett sätt att enkelt komma ut på sjön, till exempel med familj, vänner eller på egen hand.

Strandkatamaranen faller väl ihop med vad båtägare vill få ut av båtlivet där nio av tio båtägare tycker att frihetsupplevelsen och naturupplevelsen är de två aspekter som är överlägset viktigast.

Eftersom en TOPCAT katamaran inte är utrustad med till exempel bom eller centerbord, är den enklare att segla än andra strandkatamaraner. Du slipper också oroa dig för grundstötningar på samma sätt också då rodret fjädrar upp och bakåt om du seglar på något grund.

Den ligger dessutom stabilt på sjön och ger en behaglig seglarupplevelse. På många sätt är en strandkatamaran ett avskalat och enkelt sätt att både äga, samt styra en båt. Detta utan att ta något ifrån själv upplevelsen – tvärtom är en segeltur med en katamaran ett väldigt uppskattat sätt att ta sig ut på sjön och uppleva friheten som erbjuds. 

Framförallt för dig som vill ha en smidig båtupplevelse och lägga allt fokus på själva seglingen.

Vad är skillnaden mellan att äga eller hyra en segelbåt 

Vad är skillnaden mellan att äga eller hyra en segelbåt

Om du bestämt dig för att börja segla, då är steget inte långt till att känna vinden i håret. Först måste du bara bestämma dig för om du vill hyra en segelbåt eller om du hellre vill köpa en och därmed äga den. Det är därför bra att ta reda på vilka skillnader som finns mellan att äga och att hyra en segelbåt.

Det finns flera väsentliga skillnader mellan att äga och hyra en segelbåt. Många föredrar att hyra just för att det är enklare då du slipper själva jobbet med att ta hand om och förvara båten.

Några uppenbara skillnader mellan att äga och hyra är:

 • Investeringskostnaden – Att köpa en båt kräver givetvis lite kapital för den initiala investeringen. En hyrbåt kan budgeteras med semesterkassan, baserat efter användningsperiod.
 • Förvaring, försäkring och andra kostnader – Hyrbåtar kommer inte med kostnader och merarbete för att förvara och ta hand om båten, vilket så klart blir en kostnad i tid och pengar att räkna med som båtägare.
 • Välja båt efter ändamål – Hyrbåtar kan införskaffas anpassade för specifika ändamål: motorbåt, fiskebåt, båtar för varmt eller kallt väder och så vidare. En ägd båt är vad den är och står där den står, på gott och ont.
 • Flexibilitet – Den som äger en båt har bättre möjlighet att på kort varsel ge sig ut på en tur. Hyrbåtar behöver bokas, vilket ofta kräver lite mer planering för att säkerställa att båten är tillgänglig och kan sjösättas under en specifik period.

Det är helt enkelt mer bekvämt att hyra. Att äga en segelbåt är däremot roligare då du kan ta den med vart du vill, när du vill.

Hur du vet du vilken segelbåt som passar din ekonomi bäst?

Hur du vet du vilken segelbåt som passar din ekonomi bäst?

Innan du köper en segelbåt är det klokt att tänka igenom dels hur du kommer att använda den, dels vilken budget du har. En större och dyrare båt innebär större kostnader för de flesta utgiftsposterna, inklusive förvaring, försäkring, underhåll och lånekostnader.

Med en mindre båt såsom en katamaran kan du begränsa flera av utgifterna, i synnerhet vad gäller förvaring och underhåll, samt sannolikt även försäkring, tack vare enklare förvaring i garage och dylikt, samt bra stöldskydd.

Vad som passar din ekonomi, kommer givetvis att vara olika, beroende på just din situation. Om ni är en stor familj, eller ett sällskap som kommer att använda båten flitigt, är er budget sannolikt större än för en liten familj som endast kommer att använda båten enskilda veckor under ett år.

För många vanliga båtentusiaster kommer det sannolikt att kosta mer än det smakar att investera i en båt med alltför stora årliga driftkostnader.

En TOPCAT katamaran är billigare att äga då den enkelt kan transporteras dit du vill ha den. En liten katamaran är ett enkelt, tryggt och billigare alternativ till att segla. Du sparar inte bara pengar utan även tid. Båten passar utmärkt för nybörjare som inte har mycket erfarenhet av segelbåtar. Den lämpar sig för allt från rekreation till kappsegling och ger en riktigt härlig familjeupplevelse.

Då är en mindre katamaran, exempelvis från TOPCAT, ett smidigt alternativ då den är billigare att äga och enkelt kan transporteras dit du vill ha den. En liten katamaran är ett enkelt, tryggt och billigare alternativ till att segla.

Läs mer om TOPCAT:s olika modeller här

K1X

TOPCAT K1 är båten för seglingsentusiasten som jagar hastighet. För att segla den till sitt yttersta med alla segel uppe kräver 18 fots-katamaranen två aktiva seglare, men vid lättare vindar förvandlas den till en skön cruiser.

Från 159 000, inklusive moms och frakt.

Läs mer

TOPCAT K2X

TOPCAT K2X passar familjen som vill ha en flexibel katamaran där användningsområde och antalet personer på båten varierar. Med sina 17 fot är den pålitlig, sportig och snabb, oavsett om du seglar ensam, i par eller fyrtal.

Från 147 000 kr, inklusive moms och frakt.

Läs mer

TOPCAT K3X

TOPCAT K3X är en snabbseglad båt för entusiasten som oftast vill segla på egen hand. En 16-fots katamaran kompromisslöst utformad för enpersons-segling, hastighet och individualitet.

Från 133 000 kr, inklusive moms och frakt.

Läs mer

TOPCAT K4X

TOPCAT K4X är perfekt för den som vill lära sig segla att katamaran från grunden och med lätthet ta med sig båten på olika äventyr. Med en längd på 15 fot är den lättare än en K2X samtidigt som den är mer stabil och förlåtande i sin design.

Från 115 000, inklusive moms och frakt.

Läs mer