Varukorgen uppdaterad

Rätt utrustning för höstäventyr

En svensk höst kan vara helt underbar med både sol och rusk. Rätt utrustning ser till att en campinghelg med katamaran blir ett POSITIVT minne för livet ... även om det regnar och stormar.

Rent generellt sett är nog vi svenskar ganska luttrade och erfarna vid skiftande väder. Åker man på topptur med skidor eller ger sig ut på sjön så vet nog dom flesta att man ska klä sig rätt, packa rätt och vara beredd på det värsta. Då är det stor sannolikhet att turen eller campingen blir härlig istället för misär med kyla och gråtande barn.

Däremot så kanske det inte är helt känt hur man förbereder sig på en höstseglats med en fem meter lång katamaran när höststormarna står som spön i backen. Det är därför vi har satt ihop en liten guide på vad man bör tänka på inför sina höstäventyr.

Det uppenbara

För att vara på den säkra sidan listar vi några saker som är bra att ha med sig. Kom dock ihåg att en TOPCAT katamaran bara väger mellan 115 och 175 kg beroende på utförande så mycket vikt påverkar seglingsförmågan samt möjligheterna att vända båten på rätt köl ifall man kapsejsar. Här är några grejor som är bra att prioritera:

 • Flytväst
 • Våtdräkt
 • Telefon
 • Sjökort
 • Kompass
 • Multikniv (hållbar med tång, avbitare och skruvmejsel)
 • Stormstickor
 • Extra tampar för förtöjning, räddningslina eller stormsäkring
 • Silvertejp (den bra sorten som kostar mycket pengar)
 • Paddel (ifall vinden lyser med sin frånvaro)
 • Första förband
 • Nödbloss
 • Varma och vindtäta kläder för land

Har ni med er detta tillsammans med tält, mat (ev kök) och vatten så har ni bra förutsättningar.

Vattentäta väskor

Seglar man katamaran ska man vara beredd på att bli lite blöt. Även om man inte planerar att segla hårt så måste man vara förberedd på att kapsejsa. Det är som med havskajak - helt plötsligt händer det att man går runt :-)

För att ni ska kunna ta på er varma kläder då ni kommer fram och sedan kunna sova i varma sovsäckar rekommenderar vi att ni använder väskor från svenska SUBTECH att packa i. Väskorna är inte gratis men deras konstruktion med material, sömmar och dragkedjor från torrdräkts-världen håller garanterat tätt.

Använd rabattkoden "TOPCAT" då du beställer så får du 30% rabatt i SUBTECH:s webshop.

PRO DRYBAG 45L är en fin väska att packa grejer i och med fördel använder man tillvalet Smart Pack System (Small) för att dela in väskan i mindre delar för tex kamerautrustning och annat som inte ska rulla runt.

PRO DRYBAG 100L är perfekt för att packa tält, sovsäckar och annat skrymmande i. Med sina 100 liter volym är det en STOR väska! Det finns också ett Smart Pack System (Large) för att hålla koll på utrustning i PRO DRYBAG 100L och samtidigt ha plats för tält etc. bredvid packsystemet.

SUBTECH drybag 100l
Sail Racing Orca

Varm våtdräkt eller torrdräkt

Sjöställ är helt värdelöst på katamaran eftersom man är så nära vattnet. Även om man inte kapsejsar så blir man snabbt blöt. En varm våtdräkt ger värme långt in på hösten och är det skönaste att segla i. Vid sena höstäventyr kan dock våtdräkten behöva bytas ut mot torrdräkt.

Vi säljer inga torrdräkter men saluför en våtdräkt från Sail Racing som har 5 mm neopren med ett slags termolager på insidan. Tillsammans med ett par sköna våtdräktsskor håller man sig varm länge utan att behöva ge avkall på komfort.